Vilka lås är godkända?

Om du har köpt ett godkänt lås innebär det att du har ett testat och kvalitetssäkrat lås eller beslag som ger högsta möjliga säkerhet. Se också till att dina försäkringar gäller och ger lägsta möjliga självrisk om det ändå skulle hända något, som skadegörelse eller inbrott. Det finns tydliga märkningar för att indikera att lås är godkända.

Certifieringar och organisationer

Det finns flera myndigheter och organisationer som samarbetar för att skapa regler och riktlinjer för att konsumenter av olika typer av lås ska kunna känna sig trygga och ha en kvalitetsgaranti.

Stöldskyddsföreningen arbetar mot brott och bedrägerier och certifierar företag och produkter. De säljer även egna produkter, som den välkända nyckelbrickan som hjälper cirka 100 personer i veckan att få tillbaka sina nycklar.

SBSC ägs av Brandskyddsföreningen och Stöldskyddsföreningen och utfärdar certifieringar inom brand- och säkerhetsområdet. Håll utkik efter deras certifieringar för att vara säker på att du får trygga och säkra produkter eller tjänster.

Sakerhetskollen.se är en tjänst från Stöldskyddsföreningen som samlar resurser för säkerhetsrelaterade problem online – från phishing och bedrägerier till digitala nycklar och lösenord.

SSF 200 är Stöldskyddsföreningens regelsamling för inbrottsskydd i byggnader och lokaler. Regelverket togs fram på uppdrag av branschorganisationen Svensk Försäkring, och är idag standardverket för regler kring inbrottsskydd.

Godkänt lås – båtmotor och båt

En fritidsbåt är ofta exponerad när den ligger i hamn, och ett godkänt lås till både båt och båtmotor är ett måste. Godkända båtlås finns hos de flesta återförsäljare, till exempel hos Hjertmans. Som komplement till ett godkänt lås kan rekommenderas även stöldskydd eller DNA-märkning.

Fler artiklar